MARDİN Haber Girişi : 22 Mayıs 2012 09:21

Ustaddan Kürtçe Alfabe Üzerine Beyin Fırtınası

Ustaddan Kürtçe Alfabe Üzerine Beyin Fırtınası
Merkezi Mardinde bulunan USTAD, Kürtlerin ABCsimi? ElifBası (Alfabesi) mı? konulu beyin fırtınası toplantısı düzenledi
Merkezi Mardin’de bulunan USTAD, “Kürtlerin ABC’simi? ElifBa’sı (Alfabesi) mı?” konulu beyin fırtınası toplantısı düzenledi

Mardin'de yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan USTAD Başkanı Ahmet Akgül; “Kürt dili ve Kürtçe eğitim ile ilgili çalışmaların hız kazandığını, yüksek lisans dersleri ile başlayan sürecin lisans düzeyinde Kürtçe öğretim ve Kürt dili bölümü ile devam ederek okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması noktasında geldiğini belirterek, yol ayrımına gelen Kürt toplumunun hangi alfabe üzerinden devam edeceği konusunu ele alacaklarını ifade etti.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Kürt kimliğinin tanımlanması sorunu üzerinde genel değerlendirmesini yaptıktan sonra “Kürtlerin ABC’simi? ElifBa’sı (Alfabesi) mı?” konusu 3 ayrı başlık altında katılımcılar tarafından müzakere edildi.

Basına açık olan toplantıya Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Dilbilimci Hamit Kılıçaslan ve Mahmut Yavuz, Sosyolog Selim Duran, Gazeteci Yazar Metin Aydın Kültür Memursen başkanı Alaattin Aydın, Dostder başkanı Av. Yahya Turan, Müsiad başkan ve üyeleri Mehmet Ali Dündar ve Kazım Aksoy, Eğitimci Erdal Öztürk, USTAD başkan ve üyeleri Ahmet Akgül, Mehmet Emin Esen, ve Tekin Oruç ile sınırlı sayıda gözlemci misafir katıldı.

Toplantıya telefon bağlantısı ile katılan Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Kürt modernistlerinin cumhuriyet dönemi aydınları ile benzeşen klasik gerekçeler öne sürdüklerindne bahsetti.

Kürtçe alfabesi üzerine yapılan toplantıda bazı konuşmacıların düşüncelerini Kürtçe ifade etmesi, Kürtçe beyin fırtınası şeklinde anlamlı bir izlenim bıraktı ve gelecekte sadece Kürtçe dili ile müzakerelerin yapılacağı bir beyin fırtınası yapılması teklifi getirildi.

5 saat süren toplantıda görüşülen konuların farklı zeminlerde konuşulmasına rağmen USTAD tarafından bu başlık altında yapılan beyin fırtınasının bir ilk olduğu ve kamuoyunun tartışmasına açılmasının yol ayrımında bulunan Kürtçe eğitim için ciddi bir katkı olacağı kaydedildi.

Ayrı ayrı yapılan ve ön plana çıkan değerlendirmelerde:

Kürt kimdir?, Kürt milleti neyi ifade eder?, aşiret temel yapısına dayanan bir topluluk tanımlaması ne derece doğrudur? Anadolu’da kurulan türk beylikleri ile Kürtlerin emirlik yapısı arasından benzerlikler, Yerleşik hayata geçişte Türkler ve Kürtler, devletsiz millet olur mu? konularına yer verildi.

Kürt gelenek ve görenekleri değişim sürecini nasıl yaşamaktadır? Seküler düşüncenin Kürt kimliği üzerindeki etkisi, dünya ile uyum sağlamak ne şekilde olmalıdır? Değişim süreci daha önce Türkler üzerinde oluşturulan değişim baskısının bir özentisimidir? Asimileyi kabullenmek kimliği inkar anlamı taşırmı? Bin yıl öncesinin milliyetçiliğimi yoksa hangi milliyetçilik? konuları konuşuldu.

Toplantıya Kürtlerin alfabesi nedir konusu ile devam edildi. Modern Kürt kimliğinin temel öğlelerinden birisi olarak Kürtçenin Latin alfabesi kulanımının getiri ve götürüsü nedir? Kürtler harf inkılabı sürecine mi girmiştir? Dile dokunmak kültüre ve geleneğe dokunmak mıdır? Kürtçe okuryazar oranı nedir? Alfabe tercihinde ABC’mi Elifba’mı konularına değinildi.

Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD)’ın "Stratejik Tahlil ve Çözüm Yöntemleri" kapsamında gelenekselleştirdiği beyin fırtınası toplantısındaki kişisel görüş ve konuşma metinleri resmi web sitesi www.ustad.org.tr de yayınlanacaktır. denildi.Mardin iletişim