MARDİN Haber Girişi : 19 Aralık 2012 09:33

Turp üreticileri destek bekliyor

Turp üreticileri destek bekliyor
Mardinli Turp üreticilerinin ürünleri tarlada kaldı. Üreticiler fiyatların düşük olmasından dolayı, ürünlerini maliyetinin altında sattıkları halde satış yapamamaktan şikâyetçi.
Mardinli Turp üreticilerinin ürünleri tarlada kaldı. Üreticiler fiyatların düşük olmasından dolayı, ürünlerini maliyetinin altında sattıkları halde satış yapamamaktan şikâyetçi.

Mardin’in Derik ilçesine bağlı pınarcık köyünde; çiftçiler ektikleri Turp’un piyasasının düşük olmasından zarar ettiklerini belirttiler.Tarımsal alanda bölge çiftçisinin üründe çeşitliliğine gitmesi konusunda yetkililerin çağrılarına kulak vererek bu yıl ilk kez tarlalarına turp ektiklerini belirten Pınarcık köyü çiftçileri, ektikleri turpların ellerinde kalmasıyla binlerce ton turpun çöpe atacaklarını belirttiler.

Yüklü üreticilik maliyetine karşın, ektikleri turpun nakliye parasını karşılayamayacak durumda olduğu için binlerce tonluk turp’u biçmek yerine atıl durumda tarlada bırakmayı düşündüğünü belirten üretici Sedat Mercan, ektiği turplardan zarar ettiğini belirterek, yaklaşık 60 dönüm turp ektiğini ve turpların piyasada değeri olmadığı ve müşteri bulamadığını öne sürerek “ektiğim turpları zararına sattım, 15 ton turpu hal’a götürdüm kar edeceğime aksine günde 100 ila 200 TL zarar ettim.” Diyen Turp üreticisi Sedat mercan, “ektiğim turplar fiyatlar düşük olduğu için tarlada kaldı. Bırakın kar etmeyi zarar edip dönüyoruz. 10-15 ton sattığımız günlerde 100-200 lira zararla dönüyoruz o yüzden torbalara doldurduk öyle bıraktık bunları götürüp satabileceğimiz bir yer yok. Fiyat hiç yok ne ektiysek çiftçilikte hep öyle oluyor. Bunun tohumunu, gübresini, mazotunu hep pahalıya alıyoruz. Masrafı çok ama satışa geldiği zaman satış yapamıyoruz. Turplarımız hepsi tarlada kaldı. Yarın bu şekilde hepsi çöpe atılacak tarlayı sürmeye başlayacağız. Çiftçilere bir çözüm bulunabilecek mi, yoksa hep böyle bu şekilde mi devam edecek her yıl borcun altına daha fazlamı gireceğiz? Diye zarar etmekten şikayetçi oldu.

Çiftçilerden yüksel mercan ise ektiğimiz turplardan çok zarar gördüklerini ve turplarının satılmadığını söyleyerek, “Tarlaya yaptığımız masrafın hepsini borç aldık. 80 dönüm turp ektim. Gübre, mazot, ilaç pahalıdır turplarımız satılmıyor. Her şey pahalı ama turplarımız para etmiyor. Hepsi elimizde kaldı. İşçi parasını veremedik. Mazot ve gübre parası da boynumuzda kaldı, veremiyoruz. Böyle olmuyor, ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet bize destek çıksın öyle olmuyor. Karpuz ektik tarlada kaldı. Pamuk ektik tarlada kaldı. Mısır ektik tarlada kaldı. Bizde şaşırdık kaldık ne ekeceğimizi bilmiyoruz.” dedi.  /Mardinlife