YAZILAR Haber Girişi : 24 Kasım 2018 14:58

Öğretmenler, Öğretmenlik

Öğretmenler, Öğretmenlik
Öğretmenliği tanımak, tanımlamak bu derin mevzunun ruhunu izhar etmektir. Öğretmenlik, nesilleri asırların kalbine yerleştirme sanatıdır. Öğretmenlik, varoluş safahatının ilerleme esrarıdır.
Öğretmenliği tanımak, tanımlamak bu derin mevzunun ruhunu izhar etmektir. Öğretmenlik, nesilleri asırların kalbine yerleştirme sanatıdır. Öğretmenlik, varoluş safahatının ilerleme esrarıdır. Öğretmenlik makamı, tarifi kalbi bakışla mümkün kılan bir diriliş nişanesidir. Öğretmenlik, dünyadaki dünyalıya kaybettiği ‘‘insanlık’’ vazifesini hatırlatma sırrıdır.  Öğretmenler bir milletin medeniyet müdafaasıdır. Öğretmenler, en aziz tabiriyle aşkı sulayan gül yüzlü bekçilerdir. Öğretmenler, ufuk nizamında parıldayan ve kalbin dehlizlerine temas eden ışındır. Öğretmenler, tahrif edilmiş bir dünyanın inşa ve ihyasındaki yegâne nurdur. Öğretmenler, ilerlemenin, devletleri ve milletleri başarılı kılmanın baş mimarlarıdır. Aklı ve kalbi, esaslı bir nizama oturtan uygarlık mihmandarlarıdır öğretmenler. Öğretmen, zafer yolunun serdarıdır. Aşılamaz denileni aşmayı öğreten, mağlubiyet en yakın ihtimal iken, mağlubiyeti mağlup eden zafer yolunun o narin kumandanıdır öğretmen.
Tarihinizi yeniden ‘‘diriltmek’’ istiyorsanız bu makamı makamlar üstü görmeyi topluma ‘‘farz’’ sayacaksınız. Öğretmenliğe yüklediğiniz misyon, sizin gelecek tasavvurunuzu inşa eder, bu vesileyle gelişmişlik düzeyinizin vizyonunu ifşa eder. Bu sanat, bu makam, hangi mekâna layık ola ki, hangi dergâhın izzetiyle kıyaslana ki, öğretmenlik ve öğretmen, kalbinde ve aklında aşkı ve ahlakı en ham haliyle muhafaza eden bir öğrencinin kahramanıdır. Dünyaya adalet fermanını bahşedecek yegâne rütbe öğretmenlik bilgeliğidir. Erdem dediğiniz, önce aydın, önce münevver, önce ilim ve bilim insanı olduktan sonra kazanabileceğiniz bir vasıftır, öğretmenlik erdemi.
Mevzu bir hayli derin. Aslında her öğretmen bir sahaftır. Öğrencilerinin ‘‘kader’’ hikâyesine tesir eden. Aslında her öğretmen bir inşa manifestosudur. Kalpleri sımsıcak, kalpleri sevgili eyleyen.  Cebirden çok, tarihten daha fazla, âlem öğreten, canı âlem bilip, onu öylesine ören o hâldir öğretmenlik. 
Öğretmenler tebessüm yüklü olmalı. Öğretmenler sevda ehli olmalı. Bir ömür arayıp bulunamayan, öğretmenin heybesinde olmalı. Yetmeli, öğretmenin sıcaklığı gönüller mamur etmeye yetmeli. Öğretmenin kelamı, merhamet nakaratlı, bir muhafızdır öğretmen, kemal sıfatlı. Övebildiğin kadar öv, nafile, övgüler mazhar olamaz öğretmene. Dize bildiğin kadar kelam diz, sıfat çiz,  öğretmenin kalemiyle öğrettiği bir kelama tekâmül vasfı olamaz.
Öğretmenlik, gönlüyle bakabilme, gönülde zuhur olma, aşki melekeler kımıldatma, gönülde neşvünema bulma tahlilidir, tabiridir, tarifidir. 
Öğretmen, öğretmeden evvel öğrenen. Öğretmek için öğrenendir öğretmen. Kalbin tahsilini aşkın divanında tamamlayan bir ulu zattır öğretmen.
Bir öğretmen tanıyorum. Kendisinde aşkın tüm vasıfları tecelli eden, adı güzel, kendi güzel Muhammed…
Tüm öğrenen öğretmenlerin her gün o narin elleri öpülesidir, o kadife bakışları görülesidir, ahlakları kâinata örülesidir…
Kutlu gününüz mutlu olsun. Tüm günler sizin, bütün demler sizle olsun…
Hürmet ve muhabbet size yakışır öğretmenim…
NURETTİN ŞİMŞEK...