GÜNDEM Haber Girişi : 14 Ocak 2019 13:42

Nusaybin'de ilk TOKİ Konutları kurası çekildi

Nusaybin'de ilk TOKİ Konutları kurası çekildi
Nusaybin'de TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 342 konut ve 36 ticari iş yerinin kurası çekildi.
Nusaybin'de ilk TOKİ Konutları kurası çekildi
Nusaybin'de TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 342 konut ve 36 ticari iş yerinin kurası çekildi.
Mitanni Kültür Merkezinde yapılan hak sahipleri kura çekilişine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mustafa Yaman, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Balıkçılar, Ak Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Dairesinde Başkanı Mehmet Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Çevre Şehircilik İl Müdürü Mesut Ağırakçe, Ak Parti İl başkanı Faruk Kılıç, İlçe Başkanı Mehmet Latif Özel ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaman, konutların hak sahiplerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

-YAMAN: STK'LARLA BU TRAVMAYI NASIL ATLATIRIZI TARTIŞTIK
Nusaybin’in inşa ve ihya projesiyle tekrar ayağa kaldırıldığını kaydeden Yaman: “Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, bakanımız gerekli talimatları verdiler. Hep beraber sizlere sıkıntı yaşatmadan, bu yaşanan travmayı nasıl çözeceğimizi STK başkanlarıyla tartıştık” dedi.
Daha sonra işe koyulduklarını ve modern bir kent inşa ettiklerini ifade eden Yaman konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tamam, siz iyi niyetle seçiyorsunuz ama işi bilmeyen seçtiğiniz kişiler, sadece terörle uğraşıyorlar. Size sıkıntı veriyorlar, sizin, çocuklarınızın, akrabalarınızın yaşadığı sıkıntıları gördünüz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hükümet bu sıkıntıyı kısa süre içerisinde çözdü. Bu sıkıntıları yaşan illerin içerisinde en hızlı çalışanlar burasıdır ve yaklaşık 5 bin konutu Allaha şükür bitirdik. Sizin istek ve arzularınıza hitap eden yapılar inşallah kısa sürede sizlere verilmiş olacaktır.”
Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak da görevlendirildiğini hatırlatan Vali Yaman: “Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin seçtiği ama sizlere hizmet vermeyen insanların şehre vermiş olduğu sıkıntılar yüzünden Sayın Cumhurbaşkanımız bizleri görevlendirdi. Sizlerin arzusu ve isteği ile size hizmet etmeye çalışıyoruz. Büyükşehir olarak bütün alt yapıyı şuanda biz yapıyoruz. Önümüz seçim, seçimde sizlere hizmet eden şahısları seçerseniz inşallah aynı şekilde yüzünüz gülerek hayatınız devam edecek” şeklinde konuştu.
Mardin’de yapılan operasyonlara da değinen Vali Yaman şöyle konuştu: “Mardin’de yapılan bu çalışmalar, terörle mücadelemiz, sizin evlatlarınıza bu zulmü yapan terör örgütünün Mardin’deki sorumlularını tek tek ele geçirmemiz nedeniyle Mardin’de bir huzur oluştu. Şuanda 3 milyonun üzerinde turist Mardin’i görmek için geliyor. Bunların bir kısmı da Nusaybin’e geliyor. Burada oteller de açılıyor esnafın yüzü, sizin yüzleriniz gülecek. Hem iş, istihdam alanı olacak hem de hayatınız daha konforlu hale gelecek. Bu çalışmaların talimatını veren ve takip eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.”

-DEMİRKAYA: ÇUKUR SİYASETİ ACISINI HEP BİRLİKTE YAŞADIK
Vali Yaman’dan sonra konuşan Ak Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Nusaybin’im üç yıl önce yaşadığı çukur siyasetinin acısını hep birlikte yaşadıklarını belirtti. Hükümetin ve devletin inşa ve imarda hep Nusaybinlilerin yanında olduğunu bildiren Demirkaya: “Yerel seçimlerde Nusaybin’in oluşan huzur ve güven ortamını, siz değerli Nusaybin halkının hükümetimizin ve devletimizin yanında alacağı kararla Ak Parti belediyecilik anlamında kazanacağına inancım tamdır” dedi.

-AYDIN:  UZLAŞMA SAĞLANAN VATANDAŞLARA 122 MİLYON 807 BİN 845 TL KİRA YARDIMINDA BULUNDUK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Dairesinde Başkanı Mehmet Aydın  ise yaptığı konuşmada, Nusaybin’de terör mağdurları için toplam 12 etapta; 5 bin 51 adet konut, 498 adet dükkan, 5 adet cami, 4 adet taziye evi ve 3 adet okul inşaatı yapıldığını kaydetti.
Bugün 4. Etapta bulunan 342 adet konut, 36 adet işyeri kurası çekildiğini belirten Aydın, bölgede 1 adet cami, her biri 32 derslikli 2 adet okul ve 1 adet taziye evi bulunduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Nusaybin’de kurulan irtibat ofisinde bugüne kadar %98 oranında uzlaşma sağlandığını açıklayan Aydın, uzlaşma sağlanan vatandaşlar 122 Milyon 807 Bin 845 TL kira yardımında bulunulduğunu, diğer etapların kuraları da 2 ay içinde çekileceğini bildirdi.

-KILIÇ: ÖZELLİKLE ÇUKUR SİYASETİ DÖNEMİNDE NUSAYBİN'İ TALAN ETTİLER
Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç da yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlere bakıldığından Nusaybin’in bir ticaret merkezi, kültür ve turizm şehri olduğunu söyledi.
Nusaybin’in insanıyla cıvıl cıvıl, daha eskilere gidildiğinde ise Nusaybin’in bir metropol kenti kadar güzel ve şen olduğunu ifade eden Kılıç: “Özellikle çukur siyaseti döneminde Nusaybin’i talan ettiler, Nusaybin’i yaktılar ve Nusaybin halkına eziyet ettiler. Çukur siyasetinden sonran Nusaybin’e geldiğimde inancınız olsun göz yaşlarıma hakim olamadım. Biz Nusaybin’de yeniden bir inşa hareketi başlatırken lütfen bu son iki yıl içerisinde hükümetimizin, kayyumlarımızın yaptığı hizmetleri göz önünde bulundurarak, geleceğimize yönelik, çocuklarımızın geleceğini inşa etmek için sizlerden destek istiyoruz.”
Konuşmalardan sonra TOKİ tarafından Fırat Mahallesi 4. Etapta yapılan 342 konut ve 36 ticari iş yeri kurasına geçildi. Noter huzurunda yapılan kurada hak sahipleri tarafından çekildi.
Kurada iyi katları çeken vatandaşlar sevinç yaşarken istemediği katlarda kura çeken bazı vatandaşların üzüldüğü görüldü.