GÜNDEM Haber Girişi : 13 Temmuz 2018 15:09

Nusaybin'de '15 Temmuz'un ikinci yılı etkinlikleri başladı

Nusaybin'de '15 Temmuz'un ikinci yılı etkinlikleri başladı
15 Temmuz Şehitlerini anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin 2. yılı Nusaybin'de başladı.
Nusaybin'de '15 Temmuz'un ikinci yılı etkinlikleri başladı
Haber - Foto: Arif Altunkaynak / Kamera : Abdullatif Altunkaynak
15 Temmuz Şehitlerini anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin 2. yılı Nusaybin'de başladı.
Halk Eğitim Merkezinde yapılan etkinlik, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
15 Temmuz darbe girişimini anlatan gerçek görüntüler yanı sıra sinevizyon görüntüleri ve Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden dinletilen şiirlerden sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Nusaybin Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin yaptı.
15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk Milletinin milli iradesine karşı bir darbe girişimi düzenlendiğini hatırlatan Çetin, bu hain darbe teşebbüsü Türkiye Cumhuriyetinin geleceğini dış güçlerin eline teslim etmeyi, Türkiye Cumhuriyetini sömürgeci batılı devletlerin işgaline zemin hazırlayacak bir kaos ortamına sürüklemeyi amaçladığını kaydetti.
Çetin şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamını, Meclisini, İstihbarat teşkilatını, Emniyet ve Silahlı Kuvvetlerini, Başbakanlık makamını teslim almayı amaçlayan ve bunun için devlet kurumlarını ve milleti bombalamaktan çekinmeyen bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Bu hain darbe teşebbüsü sadece devlete değil, bizim irademize de yapılmıştı. Bu darbe girişimi bizim temel hak ve özgürlüklerimizi ve bizi biz yapan değerleri elimizden almayı amaçlayan bir girişimdi. Bayrağımıza, devlet kurumlarımıza, devlet büyüklerimize, hak ve özgürlüklerimize kasteden bu alçak girişim, milletimizin kahramanca savunması ile püskürtüldü. Milletimiz hem devletini, hem de demokrasisini korumayı bir görev bildi. Canı pahasına darbecilerin silahlarına engel olarak devletini, iradesini ve demokrasisini kurtardı.
Bu darbe girişiminde milletimiz tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyaya vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur,  Anadolu topraklarını hayat alanı olmanın ötesinde istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı 100 yıl önce Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de, Dumlupınar’da ne cevap vermiş ise, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir.
15 Temmuz, milletimizin; kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır. Bu meydan okumayı sadece şu veya bu kesim değil, hamdolsun milletimizin tamamı yapmıştır."
-HOŞ SEDA ESERİ OKUNDU
Nusaybin Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin'in konuşmasından sonra Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Öğretmenlerin Kaleminden 15 Temmuz" konulu deneme yazma yarışmasında birinci olan Nusaybin Akarsu Çok Programlı Anadolu Lisesi Öğretmeni Ali Kayıkçı, "Hoş Seda" adlı eserini okudu. Kayıkçı'nın eseri okurken zaman zaman duygulandığı gözlendi.

-ÜRÜNDÜ: "ÜLKE NE ZAMAN AYAKLARI ÜZERİNDE DURSA KARANLIK ELLER DARBEYLE DEVREYE GİRDİ"
Programda konuşan Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve 2016 yılında Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yılın yazarı seçilen Abdulkadir Üründü, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı darbeler tarihine anlattı. Ülke ne zaman başını kaldırsa, ayakları üzerinde durmaya çalışsa karanlık bir el tarafından darbelere maruz kaldığını kaydeden Üründü: "Bu bazen 7 defa götürüp sekizinci defa tekrar başa getirdikleriyle oldu bazen post-modern oldu, milletin değerleri hiçe sayıldı bazen e-muhtıra verildi bazen de üç beş ağaç bahane edilerek girişimde bulunuldu. Ama bu karanlık eller hep devredeydi. 15 Temmuz'a gittiğimiz süreç dershanelerin kapatılması, gezi kalkışması, 17 - 25 Aralık darbe girişimleriyle başladı. Ağaç için yola çıkanlar bir süre sonra köprü ve havalimanları inşaatlarının durmasını istedi. Ülkede yapılan devasa yatırımlarda yer alanlar akla hayale gelmeyecek isimlerle toplumda itibarsızlaştırılmak istendi. Ama Allah'a şükürler olsun ki 15 Temmuz hain darbe girişiminde milletimiz büyük bedeller ödeyerek hep birlikte hainlere dur dedi" şeklinde konuştu.
Darbe girişiminde yapılmak istenenlerin bizi devletsiz ve ülkesiz bırakma girişimi olduğunu ifade eden Üründü: "Suriye'den kaçanlar Türkiye'ye sığındı, Irak'tan kaçanlar Türkiye'ye sığındı. Peki, biz kaçarsak nereye sığınacağız. Aklımızı başımıza almamız hep birlikte vatanımıza sahip çıkmamız gerekir" ifadelerini kullandı.
Programa Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ergün Baysal, Emniyet Müdürü Abdurrahim Zengin, Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin, Kütüphane Müdürü Nurettin Şimşek, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Latif Özel, Kamu Kurum ve Kuruluş yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.