GÜNDEM Haber Girişi : 12 Ekim 2012 16:39

İsveç'ten Nusaybin'e ambulans ve itfaiye hibe edildi

İsveç'ten Nusaybin'e ambulans ve itfaiye hibe edildi
İsveç`in Söderhamn kentinde halkın belediye ve kurumlarla başlattığı kampanya sonrasında alınan tam donanımlı 2 ambulans ve bir itfaiye aracı Nusaybin Belediyesi`ne hibe edildi.
Nusaybin Belediyesi - Abdullatif Altunkaynak
İsveç`in Söderhamn kentinde halkın belediye ve kurumlarla başlattığı kampanya sonrasında alınan tam donanımlı 2 ambulans ve bir itfaiye aracı Nusaybin Belediyesi`ne hibe edildi.

Araçlarla gelen 10 uzman ekip 5 günlük süreyle Nusaybin’de belediye çalışanlarına yönelik eğitimler verdi. Verilen 5 günlük eğitimlerde belediye çalışanlarına ilk yardım, araçların içindeki cihazların tanıtım ve kullanımı ile ilgili eğitim tanıtımlar yapıldı.

Daha önce Söderhamn belediyesi ile imzalanan protokolde de alınan kararlarda; kolektif, katılımcı yerel yönetim anlayışıyla ortak projeler uygulamak, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi kabul etmek ve merkezi iktidarların lobileri değil, halkların lobisini oluşturarak dünyada yaşanan sorunları stratejik yerel yönetim modeliyle çözüm geliştirmek gibi kararlar alınmıştı.

İsveç`in Söderhamn kentinde 29 Temmuz 2011 tarihinde Nayif Yenigün`ün (7) bir yüzme havuzunda boğulmasının ardından, Yenigün ailesi sigorta şirketinden aldıkları parayla Nusaybin İlçesi`ne bağlı Duruca Belediyesi`ne bir ambulans hibe etmişti.

Ailenin bu isteğinin ardından Söderhamn kentinde halkın başlattığı kampanya çerçevesinde, tam donanımlı 2 ambulans ve bir itfaiye aracı da Nusaybin Belediyesi`ne hibe edildi.
Nusaybin Belediyesi hizmet binasında yapılan araç teslim törenine Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökhan, BDP Nusaybin İlçe Başkanı Ayten Kahraman, Nusaybin İtfaiye Amiri Bayram Kayık, Nusaybin Belediyesi Meclis Üyeleri ve çalışanları, Sivil toplum örgütü temsilcileri, DÖKH ve Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri katıldı.

Törede konuşan Başkan Gökhan, İsveçlilere duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederek; “bu gün hayırlı bir iş için burada bulunmaktayız. Belki insanı duygularla tarif edilemez ama bu ekip 6 günde Nusaybin’e gelerek insanlık için büyük bir fedakarlık sergilemişlerdir. İsveç’te Naif Yenigün ailesi büyük bir kampanya başlatarak Nusaybin’e 2 ambulans ve itfaiye getirmişlerdir” dedi.
Başkan Gökkan konuşmasının devamında “onların emeklerini ve çabaları tarif edilemez. Bazen manevi değerler parayla ölçülemez, satın alınamaz. Bizde Nusaybin halkı ve belediye çalışanları olarak bunları hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Nayif Yenigün'ün babası Şeymus Yenigün ise, bu fikrin çocuğunun yaşamını yitirmesinin ardından Duruca Belediyesi`ne ambulans gönderme isteğinden doğduğunu belirtti. Gönderdikleri bir ambulansın Ankara`ya yetişmesi ile Van depreminin meydana geldiğini ve ambulansın deprem bölgesine gittiğini ifade eden Yenigün, "O ambulansla depremde enkaz altında kalan 2 çocuk yaşama tutundu. Daha sonra ambulansla beraber itfaiye aracı satın alma fikri doğdu. Bu nedenle oğlum Nayif adına komite kuruldu. Kurulan bu komitenin çalışmaları sayesinde bu araçlar alındı" dedi.

`Her zaman bu tür çalışmalarda yer almak isteriz`
Araçlarla beraber gelen ve araçların kullanımında uzman olan 10 kişilik ekibin sorumlusu Johan Hansson da, çalışmalarının insani bir hareket olduğunu dile getirdi.
Bölgenin bu tür yardımlara ihtiyaç duyduğunu belirten Hansson, bu tür çalışmalarda her zaman yer almak istediklerini belirtti.
Hansson`un konuşmasının ardından uzman ekibe Nusaybin Belediyesi tarafından plaket verildi.
Tören, İsveçli çocukların Nusaybinli çocuklara gönderdiği hediyelerin dağıtılması ile sona erdi.