GÜNDEM Haber Girişi : 28 Ocak 2019 15:54

Evinin bodrum katında mantar yetiştiriyor

Evinin bodrum katında mantar yetiştiriyor

Nusaybin’de yaşayan Ziraat Mühendisi genç, evinin bodrum katında istiridye mantarını yetiştiriyor
    Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesinden mezun olan Hamza Aslan, Zeynel Abidin Mahallesinde bulunan evlerinin bodrum katını istiridye mantar yetiştirilmesi çin uygun hale getirdi. Babası Nazım Aslan’ın teşvikiyle ilk denemesini yapan Aslan, mantarın tutması üzerine ikinci bölümü de faaliyete koydu. İlk aldığı hasadı Nusaybin’de satan Aslan, ikinci hasat için girişimlerde bulunuyor.
    Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre boşta kaldığını kaydeden Aslan, mantar yetiştirmesinde ailesinin büyük destekleri olduğunu belirtti.


    Deneme amaçlı evlerinin bodrum katındaki bir odayı mantar yetiştirmek için uygun hale getirdiğini kaydeden Aslan: “Deneme amaçlı 30 - 40 metre karelik alanda İstiridye mantarı yetiştirmeye başladık. İlk odada mantar yetiştirmeye başlarken mantar için gerekli koşular, bölgemizin iklimi, ne kadar yapabilirim ne kadar devam ettirebilirim gibi konularda araştırmaya başladım. Daha sonra mantarın yetişebilmesi için gereken ortamı, nemi gereken sıcaklığını, havalandırmasını kendi imkânlarım oda için yetiştirme koşuları adı altında güzel bir ortam oluşturdum” dedi.
  

 İlk denemenin başarılı olmasından sonra evin bodrum katındaki ikinci odayı açtıklarını belirten Aslan, ilk odada aldıkları deneyim ve tecrübeden sonra ikinci odadan birinciye göre daha verim alacak alt yapı oluşturduklarını ve mantarların birinci odaya göre daha sık tutulduğunu söyledi.
    

    Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ticari çapta üretim için en az 300 metrekarelik alanda mantar yetiştirmek gerekir. Bölgemizde 7 ay boyunca bu istiridye mantarını yetiştirmek için gerekli hava koşuları bulunuyor. Bunu daha ileri aşamalara taşınabilmek için bu tarz girişimlerinin desteklenmesi gerekiyor. Gerekli destekler sağlanabilirse bölgemizde bir iş istihdamı açısından çok geniş alanlar oluşturabileceğini düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

    İki hafta içerisinde hasada başlayacaklarını belirten Aslan, istiridye mantarının toptan fiyatının 10 TL civarında satıldığını ifade etti.