POLİTİKA Haber Girişi : 14 Mart 2011 11:51

Doç Dr. Hasan Akan; "Mardin Süs bitkiler merkezi olacak"

Doç Dr. Hasan Akan; "Mardin Süs bitkiler merkezi olacak"
AK Parti Milletvekili Aday adayı Doç.Dr.Hasan AKAN: Mardinde Süs Bitkileri Üretim Merkezleri Kurulacak
Arif Altunkaynak
AK Parti Milletvekili Aday adayı Doç.Dr.Hasan AKAN: “Mardin’de Süs Bitkileri Üretim Merkezleri Kurulacak”
     Yaklaşık 20 yıllık bir botanik uzmanı olan ve bu konuda onlarca kitap kaleme alan Doç.Dr.Akan’ın hedefinde “Mardin’de Süs bitkilerini üretme merkezlerini oluşturmak ve ihracatını sağlamak” olacaktır.  Böylece artık bitkisini dışardan satın alan değil, dışarıya bitki satan konuma gelecektir. Milletvekili olduğumuzda bu tür özgün projeleri ilimize kazandırmak için geceli-gündüzlü çalışacağız. 
     Mardin, dünyanın önemli gen kaynaklarına ve biyolojik çeşitliliğine sahip konumdadır.  Elimizdeki botanik literatürü ve Evliya Çelebi gibi gezginlerin seyahatnamelerine göre; Mardin ve çevresi geçmişte yabani meşe ormanlarıyla kaplıydı ve her tarafı yemyeşildi. Ancak, şimdilerde yeşile ve peyzaja hasret kaldık. Kurulmasını hedeflediğimiz süs bitkileri araştırma merkezleri ile hem daha yeşil bir Mardin dokusu oluşturulacak hem de Güneydoğu’daki tüm kentlere süs bitkileri satabilecek duruma gelinecektir. Türkiye, bitki cenneti bir ülke olmasına rağmen hala süs bitkilerini dışardan ithal etmekte ve yılda ortalama 150-200 milyon doları harcamaktadır. Türkiye dış mekân bitkisi ithalatının yüzde 70’ini İtalya ve Hollonda’dan yaptığı bilinmektedir.
Mardin’in kentleşmesi hızla bir şekilde sürüyor, tüm ilçe ve beldelerde bile çevre düzenlemeleri ve peyzaj bir ihtiyaç olarak görülüyor. Üretilmesi planlanan “Süs bitkileri” Mardin’in verimli toprakları ve mikro kliması nedeniyle bölge tarımında önemli bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca, süs bitkileri sektörü istihdamı artıracak önemli bir potansiyele sahiptir. Süs bitkilerinin üretilmesi hem bir hareketlilik getirecek hem de yıllarcadır ihmal edilen “Süs Bitkileri Organize Sanayi Bölgesi” kurulacaktır.Üretimini hedeflediğimiz iç ve dış mekân bitkilerinin büyük bir kısmı örtü altında veya açık arazide üretilecek, bir kısmı yurt dışına ihraç edilecek, geri kalanı ise Güneydoğu’daki diğer kentlere pazarlanacaktır. 
     Tüm Dünyada yalnızca Mardin’de yetişen bazı doğal gen kaynaklarımızın bir an önce ekonomiye kazandırılması gerektiği düşüncesindeyim. Örneğin Mardin’e özgü olan ve tüm dünyada sadece kentimizde yetişen “Mardin Zambağı” son derece gösterişli ve görkemli bir süs bitkisi olup kolayca üretimi yapılabilir. Mardin’in iklim ve toprak koşullarına uygun olarak yüzlerce süs bitkisi daha yetiştirilip pazarlanabilir. Üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa’dan çok daha zengin ve üstün olan doğal güzelliklerimiz ve bitki zenginliğimiz mevcut olup bunların bir an önce ekonomiye kazandırılması ve yeni istihdamların oluşturulması gerekmektedir. Projenin kısa sürede hayata geçmesi için Mardin’de “Süs Bitkileri Danışma Merkezleri de kurulması” hedeflenmektedir.  Böylelikle botanik, tarım, çevre, peyzaj ve bahçe bilimleri araştırma Faaliyetlerini arttırmayı ve geliştirmeyi düşünmekteyiz.
Her yıl anneler gününde aldığımız karanfil bile ya Yalova’dan ya da Adana’dan Mardin’e geliyor. Oysaki ilimizde çiçekçilik sektöründe önemli mesafeler alınabilir.
 Uzun vadede “Mardin ve çevresindeki süs bitki üreticileri derneğini kurmayı da planlamaktayız”. Hedeflediğimiz bu proje ile başlangıçta yaklaşık 500 kişilik bir istihdamın oluşturulması düşünülmektedir. 
     Egzotik türler yerine bölgedeki doğal bitki türlerini insanlara tanıtmanın ve yaygınlaştırmanın milli bir görev olduğunu kaydeden Akan, "Çevre ve peyzaj düzenlemelerinde kendi yöremize özgü doğal bitki türlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Dış ülkelerden satın alınan egzotik bitkilere milyarlarca lira para ödemektense yerli üretim projelerine destek vermeliyiz" diye konuştu.
     Mardin’de yetişen çiçeklerin bahçe sanatı açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen park ve bahçelerde yeterince kullanılmadığını vurgulayan Doç. Dr. Hasan Akan, "Hazır tohum, fide ve çiçekleri ithal etme kolaylığının yanında var olan değerlere kayıtsızlık ve yabancı hayranlığı nedeniyle doğal flora elemanlarından her geçen gün biraz daha uzaklaşmaktayız. Mardin’in kır çiçeklerini veya doğal bitki örtüsünü üretecek fidanlıkların kurulması ve kültüre alma çalışmalarının başlatılması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu. / Nusaybinim.com