KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 27 Temmuz 2019 00:21

Belediyenin konserine izin çıkmadı, konser iptal edildi

Belediyenin konserine izin çıkmadı, konser iptal edildi
Nusaybin Belediyesinin Pazar Günü yapmayı planladığı konsere kaymakamlık tarafından izin verilmediği için iptal edildi.

Nusaybin Belediyesinin Pazar Günü yapmayı planladığı konsere kaymakamlık tarafından izin verilmediği için iptal edildi.

Nusaybin Belediyesi tarafından Pazar Günü Mitanni Kültür Merkezinde yapmayı planladığı Halk Konserine Kaymakamlık tarafından, Mardin Valiliğinin daha önceden aldığı karar gereği izin verilmedi.

- KAYMAKAMLIĞIN GEREKÇESİ, VALİLİĞİN KARARI VE SANATÇILARIN MAHKUMİYETLERİ

Nusaybin Belediyesi tarafından konser için Kaymakamlığa yapılan başvuruda izin verilmemesi gerekçesi özetle şöyle açıklandı,

“Konu ile ilgili olarak Mardin Valilik makamının 10.05.2019 tarih ve 1135 sayılı oluru ile ilimiz sınırları içerisinde her türlü kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri kurum ve kuruluşun kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması çadır kurma, stand açma, oturma eylemi, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsil gösteri vb. türdeki tüm eylem ve etkinlikler ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel klişelerin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, broşür, afiş, pankart asılması, kurum ve kuruluşların Mülki İdare amirliğine en az 48 saat önceden etkinliğin (yapılacağı yer, tarih, başlayış ve bitiş saatleri, program bilgisi, idareci, talep edilen belgeler) bildirimde bulunmak şartı ile tüm toplantı ve etkinliklerin 10.05.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında MÜLKİ İDARE AMİRİNİN iznine bağlanmıştır.

Bu bağlamda konser etkinliğinin Mitanni Kültür Merkezi'nde yapılacağı bildirmiş ancak evraklarda tertip komitesinin belirtilmediği ve konser verecek şahısların kimlik bilgileri verilmediği anlaşılmıştır. Konu ile ilgili olarak konser verecek sanatçılardan Azad Bedran isimli şahsın verdiği konserlerden dolayı mahkumiyet cezası aldığı diğer katılan sanatçı Zinar Sozdar isimli şahsın çeşitli tarihlerde birçok yerde konser etkinlik düzenlediği, hakkında değişik davaların olduğu anlaşıldığı, yapılan inceleme sonucu talep edilen konser izni uygun görülmemiştir.”

 

-BELEDİYE KARARI DURDURMAK İÇİN İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURDU

Öte yanda Kaymakamlığın konser izni vermemesi üzerine Nusaybin Belediyesi kararı durdurmak için İdare Mahkemesine başvurdu.

Nusaybin Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada,

Gerekçe olarak gösterilen “tertip komitesi” belediyemizce gerekli makamlara daha önce bildirilmiş olup, şarkı listesi gönderilmiştir.  Eksiksiz iletilen bilgilere rağmen yapılması planlanan halk konserimize, Nusaybin Kaymakamlığınca izin verilmemiştir.

Belediyemiz, Mardin İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulması talebiyle iptali için dava açtı. Açılan dava Cuma Günü saat 17:00 itibariyle karara bağlanmamıştır. Bu sebeple halk konserimiz düzenlenemeyecektir.

Nusaybin Kaymakamlığından gelen yazıda, sanatçı Azad Bedran’ın verdiği konserlerden dolayı mahkumiyet cezası aldığı belirtilmiştir. Ancak Azad Bedran 21 Temmuz’da İzmir’de konser vermiştir ve 12 Ağustosta da Diyarbakır’da düzenleyeceği konseri için gerekli izinler alınmıştır. Halkımıza önemle duyurulur” ifadeleri kullanıldı