GÜNDEM Haber Girişi : 06 Temmuz 2012 16:15

Belediye, Çağ Çağ Vadisinin korunması için çalışmalara başladı

Belediye, Çağ Çağ Vadisinin korunması için çalışmalara başladı
Nusaybin Belediyesi, Nusaybinin hayat damarı olarak bilinen ve tarih boyunca Nusaybini önemli bir arkeolojik merkezi olarak kılan Çağ Çağ vadisinin, korunması için çalışmalara başladı.
Nusaybinim.com Haber servisi
Nusaybin Belediyesi, Nusaybin’in hayat damarı olarak bilinen ve tarih boyunca Nusaybin’i önemli bir arkeolojik merkezi olarak kılan Çağ Çağ vadisinin, korunması için çalışmalara başladı. Doğal Sit alanı olarak tescil edilmesi için Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gerekli girişimlerde bulunuldu.

Son yılarda Çağ Çağ vadisinin mesire alanı olarak kullanımı, inşa edilen tesisler ve bilinçsizce yok edilen ağaç türleri hayvanların doğal ortamından uzaklaştırılması gibi nedenlerden dolayı Nusaybin Belediyesi, Çağ Çağ Vadisinin korunması için gerekli çalışmalara başladı.

Nusaybin ve Midyat’ın orta kesimlerinde yer altından çıkan Beyazsu ve Karasu birleşerek Çağ Çağ Suyu’nu oluşturmakta ve bir süre sonra Fırat Nehriyle birleşmektedir. Eski çağlardan beri bir sürü medeniyeti kendine çeken ve tarihte Harmiş, Masius ve Mygdanius olarak bilinen çağ çağ suyu sahip olduğu konumundan kaynaklı bir sürü uygarlığın geçiş yeri olarak kullanılmıştır. Bu yol üzerinde Roma devrine ait bazı kalıtılar hala ayakta kalabilmiştir. Roma Devri dışında Asur Devrinde de bu yol kullanılmaktaydı. Vadinin her iki tarafında bulunan karakol görünümündeki kaleler ve tesisler gerek Asur gerekse de daha erken dönemlere ait buluntular vermektedirler. Bu yolun devamında Midyat’a ulaşılır buradan Hasankeyf üzerinden Diyarbakır veya Midyat’a varmadan vadi batıya doğru takip edilerek Mardin ve oradan tekrar Diyarbakır ve dolayısıyla Anadolu’ya ulaşılmaktadır. Çok erken tarihlerden beri doğal bir geçiş alanı olarak kullanım gören Çağ Çağ Vadisinde tespit ettiğimiz başlıca ören yerlerini kaya mezarları, Karakol niteliğinde kaleler, çeşitli konaklama yerleri, kiliseler, tahkimli Şehirleri ile beraber kaleler, yamaç yerleşimi tarzı höyükler, doğal mağara yerleşimleri, türbeler, kaya mezarları antik yollar gibi 26 yakın arkeolojik alan tespit edilmiştir. Ayrıca, Çağ Çağ Vadisinde bulunan Ayne, Bazine Tak-a Kaya Mezarları, Beyazsu Kaya Mezarları, Hop Köyü(Hop Yayla), Masare(Masharı) Bölgesi ve Kalecik Köyü’nün(Kalebunzır) gibi merkezler korunması gerekli kültür varlığı özelliği göstermesinden dolayı I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.

Çağ Çağ Vadisinin arkeolojik potansiyelinin yanında bereketli bahçeleriyle de bilinmektedir. Söz konusu vadi kerestecilik ve meyve üretimiyle önemli bir gelir kaynağıdır. Vadide; üzüm, incir, nar, şeftali, elma, tüysüz şeftali, kayısı, badem, erik, vb. birçok meyve yetişmektedir. Ayrıca bu vadi içerisinde doğal kuş üreme alanı olarak bilinmesinin dışında bir çok endemik bitki ve hayvan türü de bulunmaktadır.