TÜRKİYE Haber Girişi : 11 Mayıs 2012 15:48

BDP'li Tuncel: Onların tekleri bizim çoklarımız var.

BDP'li Tuncel: Onların tekleri bizim çoklarımız var.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan'ın "Tek dil, tek din, tek millet" sözlerine tepki göstererek, "Onların tekleri bizim çoklarımız var. Çok dil, çok din, çok millet" dedi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan'ın "Tek dil, tek din, tek millet" sözlerine tepki göstererek, "Onların tekleri bizim çoklarımız var. Çok dil, çok din, çok millet" dedi.

Ege Üniversitesi'nde (EÜ) okuyan Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyesi öğrencilerin organize ettiği Murat Elibol Alternatif Bahar Şenliği, yapılan etkinliklerle devam ediyor. EÜ Bornova Kampusu'nde devam eden şenlikte, tiyatro oyunları, sinevizyon gösterimleri, paneller ve konserler, iki gündür öğrencilerle buluşuyor. Şenliğin dün yapılan etkinliklerine BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP MYK üyesi Mukaddes Kubilay, BDP PM üyesi Yıldız Çelik, BDP İzmir İl Eş Başkanı Fuat Mikailoğlu, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri de katıldı.

'Diyarbakır'ın dili olsa...'

Müzik dinletisinin ardından söz alan Tuncel, alanda bulunan gençlere seslendi. Konuşmasına öğrenciler ve gençler üzerindeki baskılardan söz ederek başlayan Tuncel, içerisinde bulunduğumuz Mayıs ayının Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan, İbrahim Kaypakkaya ve Diyarbakır zindan direnişi ile bilindiğini ifade ederek onların mücadelesini sürdürme görevinin gençlerde olduğunu belirtti. Ardında Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti eleştiren Tuncel, "Başbakan diyor ya 'Diyarbakır'ın dili olsa da konuşsa.' Evet keşke dili olsa da anlatsa Zilan'ı, Dersim'i, Maraş'ı, Roboskî'yi. Diyarbakır'ın dili olsaydı 'Sen hala bizi tek tipleştirmeye çalışıyorsun' derdi. 30 yıldır bu savaş sürüyor, gençler ya dağa gidiyor, ya zindana atılıyor ya da mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Her zaman direniyorlar ve ülkede tarihi direnenler yazar. Biz Pir Sultan ve Şeyh Said'in diz çökmeyen geleneğinden geliyoruz" şeklinde konuştu.

'Dünyada en çok terörist Türkiye'de'
Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) toplumun ezilen kesimleri için yeni bir umut olduğuna işaret eden Tuncel, mücadelenin birleştirilmesi halinde zafere daha çabuk ulaşacaklarını ifade etti. Tuncel, "Mücadelemiz devam ediyor. Ancak bu mücadele Türk ve Kürt gençleri birleşirse büyüyebilir. HDK bunu amaçlıyor. Bu sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu'da yaşayan halklara umut olabilecek bir birlikteliktir. Öte yandan sistemin bize yönelimi her geçen gün artıyor. Dünyada en çok teröristi olan ülke Türkiye. Dünyada 30 bin teröristin olduğu söyleniyor bunun 15 bini Türkiye'de TMK'den yargılanan insanlardan oluşuyor. Başbakan çıkıp teklerinden, kırmızı çizgilerinden bahsediyor. Onların tekleri varsa bizim çoklarımız var. Tek dil değil çok dil var, tek millet değil çok millet var, tek din değil birçok din var. Biz HDK ile çıktığımız yolda mücadeleyi büyüteceğiz ve Ankara'yı birlikte özgürleştirecek, Kürdistan'a birlikte demokrasiyi götüreceğiz" dedi.

Türkiye'de Özerk Kürdistan'ı oluşturmalıyız'
Konuşmasında hükümetin Suriye politikaları üzerinde uzunca duran Tuncel, hükümetin Irak'ın işgali sırasında oynayamadığı rolü olası Suriye işgalinde oynamak istediğine dikkat çekti. Ortadoğu'da yeni bir şekillenmenin olduğunu dile getiren Tuncel, "Ortadoğu değişiyor ve kapitalist sistem burada yer kapmaya çalışıyor. Burada Başbakan'ın Suriye'ye karşı tavrı kardeşi Esad veya düşmanı Esed ile değil orada örgütlenen Kürt halkının örgütlülüğünü engellemek üzere kuruludur. Irak'ın işgali döneminde meclisten tezkereyi geçiremeyen AKP, ikinci kez böyle bir durum yaşamak istemiyor. Ama oradaki Kürt halkı kendi örgütlülüğünü oluşturuyor. Bahsettiğimiz sorunların tamamının çözümü için Kürdistan sorununun çözülmesi gerekiyor. Irak ve Suriye'de bu sorunlar çözüldü gibi, yine İran'ın da bu yönde çalışmaları var. Türkiye'de de Özerk Kürdistan'ı oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.

Tuncel'in konuşmasının ardından EÜ öğrencilerinin oluşturduğu Duvara Karşı tiyatro topluluğunun sahnelediği oyun büyük beğeni topladı. Halit Bilgiç'in konseri ile süren şenlikte, Ateşten Tarih belgeseli gösterildi. Geceyi alanda kurdukları çadırlarda geçiren öğrencilerin şenliği bugün yapılacak etkinliklerle sona erecek.