POLİTİKA Haber Girişi : 16 Mart 2011 15:22

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, açılış ve temel atma töreni için Nusaybin'e geldi

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, açılış ve temel atma töreni için Nusaybin'e geldi
Çeşitli açılışlar ve temel atma töreni için Nusaybin'e gelen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel başkanı Gülten Kışanak, süreç ve Demokratik Özerlikle ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.
BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, açılış ve temel atma töreni için Nusaybin'e geldi
Arif Altunkaynak - Murat Yaman - Mehmet Doğan
Çeşitli açılışlar ve temel atma töreni için Mardin’in Nusaybin ilçesine gelen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel başkanı Gülten Kışanak, süreç ve Demokratik Özerlikle ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. Kışanak, Kürt aydın Musa Anter’in de mezarını ziyaret etti.
     Akarsu beldesine gelen Kışanak, Feleknas Uca ve genel merkez yöneticileri, Nusaybin Belediye başkanı Ayşe Gökkan, Akarsu belde belediye başkanı Lokman Fındık, Duruca Belde belediye başkanı Zeki Kavak, BDP il başkanı Sedat Dağ, ilçe başkanı Süleyman Çiftçi, Kurdi-der başkanı Abdulvahap Abandır, partililer ve belde sakinleri tarafından karşılandı.
    
Nusaybin, Cumhuriyet caddeleri ile Belediye kütüphanesinin açılışını yapan Kışanak ve beraberindekiler daha sonra Kürt aydın Musa Anter’in mezarını ziyaret etti.
 Mezara karanfil bırakan Kışanak burada yaptığı konuşmasında; “Ape Musa bizim için geleceğimizi güvence altına alan çınarımızdı. Halkımızın vatanında özgürce yaşaması için hayatını adadın. Musa amca rahat uyu. Kürt halkı senin kalemini yerde bırakmadı. Bu halk artık neyi istediğini biliyor. Bizim vicdanımızda mahkûm ettiğimiz katilleri tüm dünya mahkûm edecek” dedi.
     -NUSAYBİN SEBZE HALİNİN TEMELİ ATILDI
     Akarsu beldesinden sonra Nusaybin’e geçen Kışanak ve beraberindekiler, Nusaybin Belediyesi tarafından yapılan Eğitim Destek evi, Newroz bulvarı ve Kanarya bulvarı açılışı ile Sebze halinin temeli atıldı.
     Barış parkında kurulan Demokrasi çadırını da ziyaret eden Kışanak burada yaptığı konuşmasında, açtıkları Demokratik çözüm çadırına herkesi davet etti.
Nusaybin’de 1992 yılında yaşanan olaylara da değinen kışanak şöyle konuştu;
“Bu meydanda tarih yazdınız. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Newrozu kutlamak için burada üzerimize panzerlerle geldiler, kurşunlar yağdırdılar. Ama bu halk direne direne Newroz’u coşkuyla kutladı”.
     

Kürt sorununu ‘artık çözümü kapıya gelmiş bir sorun’ olarak tanımlayan Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık hiç kimse bu sorunu çözümsüzlüğe getirmeyecek. Demokratik çözüm çadırı kurduk. Bir halk olarak nasıl bir çözüm istediğimizi hep beraber konuşacağız irademizi açığa çıkartacağız. Demokratik özerlik bir siyasi projedir ama aynı zamanda ekonomik bir projedir. Sosyal projedir halka hizmet sunmanın projesidir. Demokratik özerklik bizim iktidar projemizdir. Halk iktidarının projesidir.
Başbakan diyor ki hangi soruna çözüm buldunuz? Buradan bir kez daha anlatıyoruz. Eğer anlamaya niyeti varsa anlar. Kürdistan 80 yıl boyunca hizmet görmedi. 80 yıl boyunca bize her şeyi çok gördünüz. Yolumuzu yapmadınız, içme suyu getirmediniz. Halkı yönetime katmadınız. Ta ki bu halk mücadele etti. Kendi yönetimini kurdu. Halkçı belediyelerini kurdu. Yönetim halkla bütünleşti. O zaman hizmet ile tanıştık. Biz hizmeti kendi yönetimimizde gördük. Biz bu mücadeleyi bütün boyutlarıyla yürütüp Demokratik Özerk Kürdistan’ı gül bahçesi yapacağız. Baştan sona imar edeceğiz. Halkımıza en layık olduğu hizmeti sunacağız.
    Çektiğimiz bütün acılara rağmen birlikte yaşamdan vazgeçmedik. Ama onurumuzdan, kültürümüzden ve kendimizden de vazgeçmedik. Bir halk olarak kültürümüzü, dilimizi, varlığımızı kabul etmeye var mısınız? 
   

Hepimiz buradayız, bundan sonra da bu meydan da olacağız. Burada sesimizi haykıracağız.
Ankara! Nusaybin, Diyarbakır, Cizre ve Botan’a bir şey söyle. Kardeşliğe var mısın yok musun?
    Hükümet seçim bahanesiyle hiçbir şey konuşmuyor. Seçimi koz olarak kullanıyor. Oy istemeden önce söyleyecek bir sözün varsa söyle yoksa otur yerine bu halk kendi özerkliğini kurar. Bu hükümetin çözüm önerileri yok kapalı kapılar ardında tasfiye politikası var. Kürtler adına yazan çizen aydınlar, herkese sesleniyorum. Çözüm çadırı burada. Cumhuriyet kurulurken bu halka çok sözler verildi. Hiç biri yerine getirilmedi. Yine aynı hatalara düşmeyelim birlikte hareket etmemiz lazım.”
    Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, BDP il başkanı Sedat Dağ ve ilçe başkanı Süleyman Çiftçi’nin konuşmalarından sonra Kışanak ilçeden ayrıldı. / Nusaybinim.com